Reeds vele jaren geleden, bestond er te Hulsel gemeente Hooge en Lage Mierde, het Sacraments Gilde.

Door een noodlottige brand, welke uitbrak, in de nacht van zondag op maandag bij Hulsel kermis in het jaar 1890, waren echter alle bestaande papieren, die opgeborgen waren in de kerk, in vlammen opgegaan, als mede ook de bestaande vlag, trom en alles waaruit men zou kunnen opmaken, hoelang of deze Gilde bestaan had.

Door dit alles was de Gilde in de vergetelijkheid geraakt en dreigde zelf te niet te gaan.

De Gilde moest weer nieuw leven worden ingeblazen. De grootste stoot werd gegeven door de heer Johannes Maas uit Reusel en de heer Brekelmans wonende te Hapert, raadsheer van de Kempische bond van het Gildewezen. Genoemde heren hebben op een teerdag de zaak grondig besproken, en werd alstoen, met de heer Theodorus Michelbrink besloten, om de Gilde aan te sluiten bij de Kempische bond.
kwartier van oirschotIn december 1951, is op advies van de heer Burgemeester van Hooge en Lage Mierde, besloten de Gilde aan te sluiten, bij de kring Oirschot, om reden de Gilde van Hooge en Lage Mierde daar ook bij aangesloten waren. Door de oud leden Michelbrink, Josephus Maas en Petrus Ansems werd toen hard gewerkt, zodat op 17 september 1951, het initiatief werd genomen, het Sacraments Gilde te doen herleven.

De toen aanwezige leden waren de reeds drie genoemde, alsmede

Gerardus Hermans, Jacobus Maas, Josephus v/d Heijden, Cornelis Roest, Gerardus Roest, Petrus Maas, Adrianus Lepelaar, Gerardus v/d Heijden jr., Gerardus v/d Heijden, Johannes Groenen, Johannes Maas, Petrus Rooijmans Francis Roest"

Aldus de Annalen van het Heilig Sacraments Gilde Hulsel.
Uit onderzoek blijkt dat ons Gilde is opgericht in 1701. Ter ere van het 300 jarig jubileum, anno 2001, hebben wij onze kostuums vernieuwd. Zie ook onze foto's. Heden ten daage telt ons Gilde 48 Gilde Broeders en Zusters.

kringen oirschotOnderling schieten zij elke zondag met de kruisboog op wip. Het streven is winnaar te worden van de felbegeerde stoffel wisselbeker. Het Gilde maakt dus deel uit van het Kwartier van Oirschot.

Onze koning sinds september 2007: Piet Smolders.

© 2014 Heilig Sacramentsgilde Hulsel